Råttor och droger

Jag är av teorin att vi människor mår bra, när vi känner mening i våra liv och är delar av ett eller flera sammanhang. När vi känner tillhörighet med andra människor och upplever att det vi gör är meningsfullt, då känner vi lycka och tillfredsställelse. Och då behöver vi varken fly, ge oss själva kickar eller skapa distraktion.

För de flesta människor (som ändå är hyfsat nöjda med sina liv) består kickarna/distraktionen av shopping, resor, fester eller liknande saker att se fram emot.

Andra dricker alkohol eller tar droger.

Jag har hört talas om ett test på råttor, som illustrerar behovet av droger (eller alkohol, shopping, kickar etc.) vid meningslöshet kontra meningsfullhet.

En ensam råtta placerades i en bur. Där fanns mat och två behållare med vätska. Den ena innehöll rent vatten och den andra vatten med kokain. Råttan valde att enbart dricka kokain-vattnet. Den dog efter ett tag.

I en annan bur placerades flera råttor. De hade samma tillgång till mat och vatten. Även de hade två vätskebehållare. Den ena med rent vatten och den andra innehållande kokain. I den här buren fanns det aktiviteter för råttorna i form av tunnlar och hjul att springa i. De kunde också para sig och föröka sig. Alla råttor i den buren valde att dricka det RENA vattnet. Ingen dog.

Testet med råttorna visar att lyckliga råttor (och människor) inte känner något behov av droger. Att vara en del i ett sammanhang och ha meningsfulla saker att sysselsätta sig med är det absolut viktigaste för att må bra. Och någon som mår bra väljer bort droger.

De som mår RIKTIGT bra känner heller inget behov av andra kickar. De behöver inget att längta efter eller se fram emot, för att stå ut med sina liv.

Jag brukar säga att man ska skapa ett liv man inte behöver ta semester ifrån.

Gillar

Kommentarer

svullo
svullo,

Ja det ända vi behöver som har hittat någon form av mening är väl är endorfin och oxytosine isf 😉

nouw.com/svullo
Jenny
,

Jag som vill ha tamråttor (och hund framförallt). Kanske skulle jag känna en mening om jag hade tamråttor och en hund. Kanske inte... allt jag vill är att få må bra!

livetmedanso
livetmedanso,

Risken är ju att man inte orkar ta hand om ett djur när man själv inte mår bra. Men det kan ju bli tvärtom också, att man mår bra av att vara behövd. Svårt att veta innan. För oss har djur bara gjort situationen värre, med ytterligare dåligt samvete när det är hela dagar i sängen.

nouw.com/livetmedanso
Jenny
,

Jo risken blir ju tyvärr det. Det vore skönt att få prova på först. Råttor är betydligt enklare än hund iallafall även om råttor behöver få utlopp för sitt också. Men dom lever i ca 2 år så det är inte heller så länge. Min pappa tycker jag ska ha katt för han är kattmänniska. Jag är mer hundmänniska. När jag var liten orkade jag så mycket mer än jag gör nu. Det saknar jag. Mitt största mål är att må helt okej eller t.o.m. bra.