Blir grannen störd av rökningen?

När jag köpte den nya lägenheten bad jag mäklaren att kontrollera att det inte fanns något förbud mot rökning på balkongerna. Det hade blivit ohanterligt, om Johanna skulle tvingas klä på sig, fixa hår och ansikte, riskera att möta grannar i trappan och gå ut på trottoaren bland en massa folk för att kunna röka. Det funkar inte för någon med social fobi, som under vissa perioder dessutom ligger i sängen hela dagarna och bara släpar sig upp för en cigg fem gånger om dagen. Eller på natten. Då hade hon absolut inte fått gå ut på gatan här mitt i stan.

Just nu och sedan några år tillbaka är rökningen nödvändig. Periodvis har rökstunderna varit de enda Johanna sett fram emot i sitt liv och det enda som fått upp henne ur sängen. Plus att cigaretterna är det mest effektiva mot hennes ångest och vid nervositet inför saker. Naturligtvis hoppas jag att hon slutar röka den dagen rökningen inte ör hennes livlina. Det rentav förutsätter jag. Det gjorde i alla fall Sanna, utan att vi ens tog någon diskussion om saken. Plötsligt hade hon bara slutat.

Mäklaren återkom när jag ställt frågan om rökning och sa att det inte stod något om förbud i stadgarna. Och att det till och med var tillåtet att använda gasolgrill på balkongerna.

Då så!

Minns ni grannarna över oss, som kom ner och ringde på dörren när jag spikade fast baksidan på en garderob runt kl 19:30 för ett tag sedan?

Förra söndagen (alltså för en vecka sedan) satt jag på balkongen med en kopp kaffe. Klockan var runt 20. Johanna kom ut och tog en cigarett bredvid mig. Just när hon hade rest sig och gått in sa det SPLASH! Min första tanke var att grannen ovanför hällde för mycket vatten på sina växter eller att han (troligen hon) välte en hink med vatten. Det forsade in vatten i hörnet på min balkong. I hörnet där det inte ens kommer in vatten när det regnar. Vattnet följde nämligen reglarna under balkongen ovanför och bildade en rännil som rann rakt ner på stolsdynan på stolen intill väggen. Och på säckarna med lecakulor och jord jag hade stående i det skyddade hörnet.

Det var för mycket vatten för att komma från en bevattning.

Inte förrän dagen efter, när jag berättade det för min PT, så slog det mig att grannen kanske hällde ner vattnet med flit, som en protest mot rökningen. När jag nämnde det för Johanna, så hade hon tänkt samma sak.

Jag blev rädd för att Johanna inte skulle våga röka på balkongen mer. Men det har hon gjort. Och jag har sagt att hon gärna får provocera grannen med att kedjeröka. Särskilt om vi hör att de sitter på sin balkong. Jag har nämligen tänkt ut en följdreaktion.

Till saken hör att det är LÅNGT mellan balkongerna. Det ligger en hel våning mellan dem. Min övervåning.

Tyvärr (eller kanske tur) har vi inte fått någon mer hink med vatten nerkastad, sedan den förra för en vecka sedan. Om det händer, då ska jag släpa mitt sminkbord fram och tillbaka i mitt sovrum (rakt under dem) efter klockan 20 på kvällen. Det är tungt och låter jättehögt.

Rökning - hink med vatten - släpa sängbord.

Rökning - inget vatten - inget oljud.

Så får vi se om de gör kopplingen.

När jag möter folk i hissen eller ser grannar på gården, så undrar jag vilka av dem det är som bor ovanför mig. Jag har ingen aning. Så jag ler trevligt och säger hej till alla.

Vi får se om det blir en fortsättning... ;)

  • Random

Gillar

Kommentarer

svullo
svullo,

Du kan va lugn, det går inte lagstifta om rök från varken grillar eller cigaretter så länge det är utomhus👍 han får väl gå in dom minuterna hon röker 😊

nouw.com/svullo
livetmedanso
livetmedanso,

Jag tror att det kan finnas i stadgarna hos en brf. Framförallt gällande grillar, där det ofta inte är tillåtet med gasol.

nouw.com/livetmedanso
LundinFlickan
LundinFlickan,

Men herregud stackare! Jag hade också sånna grannar där jag bodde för i radhus/markplanslägenhet. Grannen vägg i vägg å han precis jämte gnällde ej. För kvinnan vägg i vägg var själv rökare ibland. Men en kvinna längre bort alltså en lägenhet mellan, gnällde så fort jag gick ut på MIN uteplats, både på baksidan eller framsidan. Ibland gnällde även kvinnan vägg i vägg som själv var rökare då och då. Dom ringde hyresvärden flera gånger och jag sa - Ni har ej rökförbud här så jag får röka på MIN uteplats som inte ens är i närheten av dom 2 som klagar och den ena röker ju själv även inne så det STINKER inne hos mig. Å sen kom gnäll när jag kissade min hund ute på natten/sent på kvällen (har sömnproblem) elr var ute och gick rundor med honom å kom hem sent. Å då bodde vi som sagt i MARKLÄGENHETER/RADHUS. Å inte trapphus som ekar. Man blir så trött på sånt folk. Räkningen kan jag till viss del förstå störa den ena kvinnan, men inte hon som röker själv. Å han precis jämte for ej illa av det. Men gränsen gick när dom ringde å klagade på att jag var ute med min hund. Helt sjukt.

nouw.com/lundinflickan
livetmedanso
livetmedanso,

Du skojar! Folk som klagar på det sättet kan inte ha något liv. Eller olyckliga/uttråkade. Så brukar jag tänka. Framförallt eftersom jag vet att JAG har retat mig på grannar och byggt upp en massa irritation inom mig, under de perioder JAG inte varit nöjd med mitt liv. För att under bättre perioder inte reta mig överhuvudtaget på saker som gjorde mig upprörd tidigare. I natt klockan fyra vaknade jag av någon slags operasång. Jag var helt säker på att den kom utifrån, så jag gick in till Johanna (som var vaken och hade fönstret öppet) om hon också hörde sången. Hon tittade på mig som om jag var helt konstig. Hon hade inte hört någon sång. Alltså måste den ha kommit från grannen vägg i vägg med mitt sovrum. Eller också fanns den bara i mitt huvud i min dröm. Så jag kanske inte ska ringa på och klaga förrän det händer igen och jag har bevis, haha!

nouw.com/livetmedanso