Vi säger Fidde

Johanna bytte tilltalsnamn 2016. Redan 2015 ville hon heta Johanna i skolan, eftersom det var så många (främst vikarier) som inte kunde uttala Fideli. Men eftersom skolan hämtade personuppgifter från Skatteverket stod det ändå Fideli och inte Johanna i klasslistorna. Vilket blev ännu rörigare.

Eftersom hon ända sedan födseln hetat Johanna Fideli, med tilltalsnamnet Fideli, så växlade vi bara tilltalsnamn. En enkel process och egentligen aldrig något namnbyte. Hon har alltid hetat och heter fortfarande båda namnen.

Från början var Fideli hennes riktiga namn och Johanna hennes alias i Youtube-kanalen.

När namnbytet var klart försökte vi allihop lära om. Även mormor och morfar. Och kusinerna. Men då sa Johanna att det blev jättekonstigt. För alla som funnits i hennes liv INNAN namnbytet, så ville hon fortsätta heta Fideli och bli kallad så. Eller Fidde, som de flesta av oss säger.

Jag säger Fideli eller Fidde till henne. Och Johanna OM henne. Till utomstående men inte till andra inom familjen.

Josefin och Petter säger Fidde.

Sanna säger Findus (vilket hon alltid sagt).

Hennes pappa säger Fjonken, vilket han alltid sagt. Och han lyckades aldrig säga Johanna på möten med socialtjänsten m.fl. Nio gånger av tio sa han alltid Fideli. Tur att det är slut på alla såna möten nu.

Mormor och morfar säger Fidde. Likaså min syster, svåger och kusinerna. Och släkten på hennes pappas sida tror jag också gör det.

Det händer att både jag och Josefin råkar säga Fidde till Johanna, när vi spelar in videos. Och då kommer alltid en massa frågor i kommentarsfältet. Därför ville jag klargöra att vi i familjen fortfarande säger Fidde och att Johanna är helt okej med det.

Gillar