Råttor och droger

Jag är av teorin att vi människor mår bra, när vi känner mening i våra liv och är delar av ett eller flera sammanhang. När vi känner tillhörighet med andra människor och upplever att det vi gör är meningsfullt, då känner vi lycka och tillfredsställelse. Och då behöver vi varken fly, ge oss själva kickar eller skapa distraktion.

För de flesta människor (som ändå är hyfsat nöjda med sina liv) består kickarna/distraktionen av shopping, resor, fester eller liknande saker att se fram emot.

Andra dricker alkohol eller tar droger.

Jag har hört talas om ett test på råttor, som illustrerar behovet av droger (eller alkohol, shopping, kickar etc.) vid meningslöshet kontra meningsfullhet.

En ensam råtta placerades i en bur. Där fanns mat och två behållare med vätska. Den ena innehöll rent vatten och den andra vatten med kokain. Råttan valde att enbart dricka kokain-vattnet. Den dog efter ett tag.

I en annan bur placerades flera råttor. De hade samma tillgång till mat och vatten. Även de hade två vätskebehållare. Den ena med rent vatten och den andra innehållande kokain. I den här buren fanns det aktiviteter för råttorna i form av tunnlar och hjul att springa i. De kunde också para sig och föröka sig. Alla råttor i den buren valde att dricka det RENA vattnet. Ingen dog.

Testet med råttorna visar att lyckliga råttor (och människor) inte känner något behov av droger. Att vara en del i ett sammanhang och ha meningsfulla saker att sysselsätta sig med är det absolut viktigaste för att må bra. Och någon som mår bra väljer bort droger.

De som mår RIKTIGT bra känner heller inget behov av andra kickar. De behöver inget att längta efter eller se fram emot, för att stå ut med sina liv.

Jag brukar säga att man ska skapa ett liv man inte behöver ta semester ifrån.

Gillar