Pappas 75-årsdag

Idag fyller min pappa 75 år. Tyvärr är det inte möjligt att ordna något gemensamt firande med hela familjen. Dels orkar inte min mamma (som lever med sviter efter leukemi och blodtransplantation) och dels vägrar Johanna åka någonstans eller ens träffa släkten.

Min mamma fyller också 75 år i år. I september. När båda fyllde 70 år 2016 åkte vi allihop till Gotland i några dagar. Mamma, pappa, jag, Sanna (med dåvarande flickvän), Petter (med dåvarande flickvän), Josefin, Johanna och min syster och hennes familj. Redan då låg Johanna mest i vårt hotellrum och ville inte följa med på något. Men det var i alla fall möjligt att åka. Fem år senare har det tyvärr inte vänt till det bättre. Kanske om ytterligare fem år, när de fyller 80 år? :)

Därför skickade jag ett blomsterbud till pappa idag och han skickade en bild på blommorna när han hade fått dem. Dessutom kommer mamma och pappa till Stockholm på torsdag och då ska vi gå ut och äta tillsammans. På hotellet de ska bo på, så att mamma bara kan ta hissen upp till rummet när hon blir trött och inte orkar längre. Det blir bara mina föräldrar, jag, Josefin och Johanna. De ska fira tillsammans med min syster och de andra med en middag på Hooks Herrgård i augusti. Vi får helt enkelt dela upp firandet, för att det ska fungera för alla.

Den här dagen har jag försökt ta mer ansvar för Johannas måltider och ätande. Hon vägde sig och precis som jag misstänkte har hon tappat ytterligare i vikt. Och det måste förhindras! Därför låg jag bara ett par timmar på bryggan (jag var ändå ensam och lite rastlös) och sedan köpte jag pad thai på hemvägen. Med oumph. Något jag vet att hon brukar kunna få i sig. När jag var ute på promenad senare på eftermiddagen messade jag och bad henne ta en frukt (persika) eller glass (vilket jag gjorde på Norr Mälarstrand), men hon smet undan och tog bara en kaffe. Grrr! Till middag gjorde jag sötpotatispommes, falafel och aioli och det åt hon ganska bra. Blandat med isbergssallad. Men hon plockade bort paprikan och vägrade äta skålen med uppskuren persika. Återstår att göra lite småplock till kvällsmat. Småplock brukar alltid funka. Flera tallrikar/skålar med lite av varje. Tillräckligt lite för att det inte ska skrika STOPP i hennes hjärna. Det funkade när hon var liten (till frukost) och det funkar fortfarande. I stället för en stor tallrik med till exempel fil och flingor och en smörgås, så tar men 3-5 miniskålar och lägger olika saker i dem. Det kan vara en macka skuren i småbitar, melontärningar, flingor och mjölk, yoghurt med lite granola, gurkstavar, äggskivor etc.

Till den som tycker att jag behandlar Johanna som ett småbarn: Hon har en svår ätstörning och äter INGENTING om hon själv får bestämma och det är en ständig kamp att få i henne mat. Jag vill till varje pris undvika att vi hamnar där vi var i december, med ständiga kontroller hos läkare och på akuten, med nära till LPT och inläggning.

Jag har äntligen tagit tag i detta också:

- Bokat naprapat.

- Kontaktat uthyrningsfirman i Spanien och fått koll på att lägenheten är uthyrd.

- Kontaktat målaren och kommit överens om att han ska höra av sig och boka in tapetsering hos mig när han är tillbaka efter semestern.

- Beställt hämtning av fullpackad Sellpy-påse på onsdag kväll.

Gillar