Mitt årliga gnäll på sommartiden

Jag kan inte hoppa över mitt årliga gnäll på tidsomställningen. Alltså den vi gör i natt. Jag gnäller inte på hösten, när vi äntligen får tillbaka normaltiden igen. Och timmen de snodde på våren.


När man precis har börjat njuta av ljusa morgnar, att vakna klockan fem och kunna ta en kaffe i solen efter träningen klockan åtta - då ska man kastas tillbaka till januarimörkret igen. Eller åtminstone till de mörka morgnar vi hade för någon månad sedan. Grymt är det.

Jag som är morgonmänniska föredrar att få en extra ljus timme på morgonen framför kvällen. Och de som påstår att vi får FLER ljusa timmar är ju tappade bakom en vagn. Vi får EXAKT lika mycket ljus, oavsett om det är normaltid eller sommartid. Frågan är bara varför den skulle vara mer värd i slutet av dagen än i början?

För min del handlar det inte bara om ljuset på morgnarna. Det handlar också om den inbyggda klockan. Den ska man inte leka med hur som helst. Det kan få konsekvenser. För min egen del är jag väldigt känslig mot ALLA tidsomställningar och tidsskillnader. När jag reser mot eller med tiden får jag sömnrubbningar och en konstig känsla i kroppen i två till tre veckor efteråt. Det är knappt värt en semester i Thailand. Jag behöver en semester efter semestern för att vila upp mig. Därför reser jag aldrig mellan så många tidszoner längre.

Det handlar också om tiden i naturen. Och hela vårt solsystem och jordens rotation runt sin egen axel. Tiden har ju faktiskt "uppfunnits" utifrån något betydligt större än att passa dagens inomhusjobbande människor. Zenit och midnatt är när solen står som högst på himlen respektive på andra sidan jordklotet. Det är som det är. Zenit är klockan 12 och midnatt klockan 24. Detta är normaltid. Punkt.

Det finns inget som heter vintertid. Inte när det gäller klockan i alla fall.

Värst var det när barnen var små och de plötsligt inte kunde somna klockan åtta på kvällen när det blev sommartid. Plötsligt var det klockan nio som gällde, ända tills klockorna ställdes tillbaka ett halvår senare.

Gillar