Min stora hästtjej

Jag är så stolt över Sanna, att hon kämpat så envist för sitt hästintresse och med sina hästar i så många år. Det började med ridskola när hon gick i tvåan. Då hämtade jag henne lite tidigare på fritids på onsdagar och vi åkte till McDonalds och käkade. Bara hon och jag. Petter var kvar på dagis och blev hämtad av sin pappa. Antar jag? Eller hur löste jag det? Det minns jag faktiskt inte.

Men jag minns McDonalds och att Sanna bytte om till ridkläder inne på toaletten där. Sedan var det väldigt viktigt att hinna i god tid till ridskolan, framförallt när det äntligen var dags att få välja häst först. Eller näst först. Det var ju lycka att få favorithästen.

Det var trevligt på ridskolan, framförallt i just den gruppen med flickor. Det ändrade ju sig med grupper och dagar genom åren. Men första årets onsdagsgrupp, den minns jag. Och flickorna i gruppen blev vänner för livet. Vi mammor började ta med oss fika. Vi turades om att baka och ta med kaffe. I början kunde vi inte fika, när vi var tvungna att leda hästarna i manegen, men en bit in på terminen kunde vi få sitta hyfsat ifred på läktaren. Tills någon av våra döttrar fastnade med sin ponny och behövde hjälpas igång. Eller om en häst studsade till och alla blev rädda och någon ramlade av. Då behövde vi finnas till hands.

När Sanna var femton år fick hon sin första häst, Go-Go. Jag minns inte hur länge vi hade henne, men det fungerade inte så bra. Sanna mådde ofta dåligt och orkade inte åka till stallet. Och sedan ville hon inte. Vi fick sälja hästen akut, för jag hade ingen möjlighet att rycka in och ta hand om den. Jag hade fullt sjå med att klara av fyra barn på egen hand.

2011 följde Sanna med min syster för att hämta några ponnyer hon hade köpt för att rida till och sälja vidare. En av dem var Frank IG. Det visade sig att han var opålitlig och aggressiv. Han höll på att sparka Sanna sönder och samman vid ett tillfälle. Hon låg i fosterställning längst in i hans box när han sparkade. Hon försökte skydda huvudet så gott hon kunde, Men hon förlät honom och han fick tillit till henne. Bara henne. De var menade för varandra på något sätt. Hon blev hans räddning och han blev hennes. Utan Frank IG vet jag inte hur Sannas liv hade sett ut idag. Han blev hennes räddande ängel.

Nu har de levt tillsammans i snart tio år. Men han är skadad (och utdömd) och rids inte. Men han har ett eget Instagram-konto (@fransiglansi med 14,1K följare) och många fans som kommer och hälsar på. Och Sanna har Bonnie som hon rider. Dessutom rider hon en herrans massa andra hästar. Hon gör inget annat än rider hästar åt folk. Känns det som. Och tävlar dem. Jag såg just på Instagram att hon tävlat idag och den här bilden tog jag därifrån. Jag har en del skuldkänslor över att jag aldrig har varit och tittat när Sanna tävlar. Men möjligheten har inte funnits de senaste åren. Eller jo, jag hade säkert löst det om jag prioriterat det. Men det där med hästar, stall, att frysa utomhus och all tid det tar...det är inte min grej.

Under en period följde jag faktiskt med Sanna till stallet och red varannan söndag, när Josefin och Johanna var hos sin pappa. Det var ett sätt att hänga tillsammans med henne och visa henne intresse. Och det var alltid trevligt. Men sedan ville flickorna inte vara hos sin pappa mer och jag kunde inte komma loss och ytterligare två år senare flyttade vi till Stockholm. Och Sanna är kvar i Jönköping.

Men nu bestämde jag mig just för att detta året SKA jag åka och titta när Sanna tävlar!

Jag brukar i alla fall åka och hälsa på henne och hästarna i stallet varje gång jag är i Jönköping eller när jag passerar. När Johanna var placerad, så blev det faktiskt ganska ofta. Jag åkte till Vänersborg och passerade Jönköping minst fem gånger. Och jag åkte till Lund, Örkelljunga och Helsingborg en himla massa gånger.

Vilken häst Sanna rider på bilden vet jag inte. Millan eller Bonnie. Millan är Bonnies vuxna föl. Tror jag. Eller hur var det nu? Är Wella bådas mamma? Nä, jag tror att Bonnie är mamma till Millan. Sanna äger inte Millan, det gör min syster. Men Sanna tar hand om henne och rider henne. Om jag fattat saken rätt. Sanna blir arg, när jag frågar saker jag inte riktigt förstått, haha!

Gillar