Min hopplösa kamp mot lyhördheten

Innehåller affiliate-länkar

Som jag har skrivit tidigare, så tycker jag om att höra ljud från andra människor i vårt hus. Det ger mig en trygg känsla, att jag inte är ensam utan omgiven av människor. Även om jag helst vill ha dem på behörigt avstånd och något dämpade. Igår eftermiddag och kväll var det en stor fest i växthuset på gården och deras musik och skratt studsade mellan husväggarna. Det är trevligt en liten stund (inte i fem timmar) och det hade varit okej om de inte hade skrik-sjungit till musiken. Men i det stora hela fick jag mer positiv än negativ energi av "oväsendet". Varje gång jag kände mig störd tänkte jag på isoleringen på Ekerö. Då kändes det mer uthärdligt.

Vissa ljud behöver jag stänga ute eller dämpa. Och det gäller framförallt ljud inom vår egen lägenhet. Det är lyhört även där. Jag tror inte att det ligger någon isolering i taket/golvet mellan våra två våningar. Och det är ca 3 cm springor under alla dörrar utom till Johannas rum. Det betyder att ALLA ljud hörs inifrån badrummen. Vill man vara ifred på toaletten, så gör man klokt i att sätta på teven eller radion på hög volym utanför.

Mest störande är dock springan under dörren till mitt sovrum. ALLT hörs in. När TaeTae leker på golvet utanför låter det som om han är under min säng.

Därför har jag funderat på att ta hit en snickare som kan montera en tröskel under dörren, för att stänga ute ljuden. Men så kom jag på den betydligt billigare, snabbare och smidigare idén att köpa en tröskel själv. Och lägga dit. Hur svårt kan det vara?

Jag mätte dörröppningen. Åttio centimeter. Och så beställde jag en åttio centimeter bred tröskel från Byggmax. Bara hundra spänn!

Idag hämtade jag den på Postnord (Södra station) och la dit den. För kort. Jag kontrollmätte tröskeln. Sjuttio centimeter. Vad fan! Nu har jag googlat och det verkar som om man ska ange själva dörröppningens mått. Inklusive karmen alltså. Öppningen INNAN man monterar dörr med karm. Märkligt. Hur sjutton skulle jag veta det?

Nu har jag beställt en ny tröskel. Nittio centimeter bred. Håller tummarna att den är åttio centimeter. För det kommer bli RIKTIGT bra med den under dörren! Jag testade med den korta tröskeln och det blev precis som jag hade tänkt. Yes!

Sedan måste jag köpa tätningslister att sätta längs karmarna.

Frågan är om jag ska montera akustiktak också...? Eller är det overkill? Haha!

Gillar