Johanna och alkohol

Josefins senaste video väcker såklart reaktioner. Jag hade ingen aning om att hon la upp den igår kväll, förrän det började ramla in meddelanden på Instagram. Och även på sms. Först fattade jag ingenting, så jag ringde till Josefin (eftersom Johanna var där) och frågade vad jag inte visste.

- Men mamma, det är den där videon vi spelade in för några veckor sedan, där vi låtsades shotta vodka. Jag la upp den för en stund sedan, sa Jossan.

Puh, jag fick verkligen panik! Jag har blivit förd bakom ljuset så många gånger, att jag inte alltid vågar lita på att jag har situationen under kontroll. Även om jag måste låtsas tro det, för att inte noja sönder. Jag försöker tro att allt är bra, tills motsatsen är bevisad. Annars hade hade jag varit ett nervvrak. Det räcker att hantera kaoset när det uppstår och försöka vila mentalt däremellan.

Folk undrar hur jag kan TILLÅTA Josefin att spela in en sådan video med Johanna.

Ja, hörrni. Eftersom de sitter och shottar vatten ser jag ingen anledning att förbjuda det. Dessutom är Josefin 20 år och jag kan inte förbjuda henne någonting. Och hur många snart 18-åringar frågar (och lyder) sina föräldrar innan de gör saker och ting? Och hur många föräldrar vet exakt allt deras 17-åringar och 20-åringar gör? Dessutom gör Josefin saker i sina videos, som ska väcka reaktioner. Det är liksom själva syftet. Och jag står inte i vägen för det. Inte så länge det inte är olagligt/olämpligt på riktigt. Vilket jag inte skulle få veta, eftersom inte Josefin frågar mig om lov eller om jag anser något vara lämpligt innan hon filmar. Hon är ju vuxen och behöver inte sin mammas tillåtelse.

Däremot berättade hon om "svara eller shotta"-videon innan de filmade den, eftersom hon skulle "låna" Johanna. Och Johanna åkte dit ett par timmar och kom hem efteråt. Och jag hade helt ärligt glömt bort alltihop och fattade ingenting igår, när jag fick den här typen av meddelanden:

Nej, jag är inte helt IQ-befriad och jag tar mer ansvar för Johanna än vad de flesta föräldrar gör för sina snart 18 år gamla barn.

När det gäller Johanna och alkohol, så har hon fått dricka ett glas vin i trygga sociala sammanhang några gånger de senaste 2-3 månaderna. Det beslutet har jobbats fram och förankrats i stödteamet runt Johanna. Vi har nämligen blivit mer och mer medvetna om att Johannas stundande 18-årsdag utgör det absolut största hotet mot hennes säkerhet. Den dagen kan hon tacka nej till alla insatser och göra precis vad hon vill. Hon kan packa sin väska och dra och hon kan köpa hur mycket alkohol som helst på krogen.

Därför tog vi ett gemensamt beslut att "fasa in" hennes 18-årsdag. För att liksom "sudda ut" den dagen, så att hon inte upplever någon skillnad alls.

Det började med att vi flyttade över all vård och behandling från BUP till Maria ungdom. Där kan hon vara kvar tills hon fyller 21 år. Check på den brytpunkten på 18-årsdagen. I normala fall hade hon flyttats över till vuxenpsykiatrin helt tvärt. Och kanske vägrat.

Eftersom Johanna självmedicinerade med vodka som 14-åring (främst nattetid i sin säng under ca 3-4 månader) har naturligtvis alkohol känts som en riskfaktor. Precis som droger. Men svårare att dölja för mig, vilket var anledningen till att hon övergick till droger. Hon visste att jag skulle upptäcka, om hon började dricka alkohol igen. Hon hade också druckit alkohol på helt fel sätt. Därför behöver hon få lära sig HUR man dricker alkohol i sociala sammanhand. Alkohol ingår i vår kultur och vårt samhälle. Det är en social konstruktion. När man inte dricker den på nätterna för att hantera sin ångest. Då är det ett missbruk. Men alla som dricker alkohol missbrukar inte.

Därför tog vi beslutet att låta Johanna "lära sig" att dricka alkohol på ett normalt sätt. Att typ dela en flaska vin med sin syster och en kompis. Lära sig att man sippar på ett glas bubbel och inte dricker det som en shot.

Hur många snart 18-åringar har inte druckit alkohol?

De flesta dricker i samband med fest för att bli onyktra. Det låter vi inte Johanna göra. Hon vill inte ens gå på några fester. Hon gillar inte mycket folk. Hon har smakat på alkohol tillsammans med en eller två vänner hemma i någons soffa. Under uppsikt av personer jag litar på, som tycker om henne och som skulle ta ansvar om något blir kaos.

- Är det såhär man gör när man umgås? utbrast hon förundrat första gången hon delade en flaska vin med Josefin och hennes kompis.

Hon har legat i sin säng i flera år. Hon har suttit inlåst i flera omgångar. Hon har inte gått i skolan sedan höstterminen i sjuan. Hon har inte levt ett normalt tonårsliv. Hon har inte hängt med kompisar, gått på träningar eller varit på fest.

Hon måste lära sig hur världen fungerar. Hon måste lära sig att umgås med människor. Hon måste utsättas för risker och lära sig att hantera dem. Hon måste få upptäcka hur det är att LEVA.

Annars blir 18-årsdagen farlig.

Det tredje jag gjorde, förutom att flytta vården och lära Johanna att hantera alkohol var att boka en lägenhet, som hon får tillgång till under 2022. För att hon inte ska packa sin väska och dra när hon fyller 18 år. Det säkrade situationen ytterligare.

Jag är inte IQ-befriad och jag tar ansvar för min dotter. Jag tar medvetna beslut och jag förankrar dem hos övriga personer runt Johanna. Jag vet (oftast) vad som är det bästa för henne. Och just nu fasar vi in något som utgör ett stort svart orosmoln bara tre månader framåt i tiden.

Gillar