Johanna i Ekot

Johanna-ekotsr

Igår släpptes inlägget med Johanna på Ekot Sveriges Radios instagramkonto. Det spelades in den 10 februari. De har även klippt in sekvenser från Johannas Youtube-kanal.

Anledningen till reportaget är all kritik som riktats mot SIS ungdomshem den senaste tiden. De är inte anpassade för att passa varken grovt kriminella ungdomsbrottslingar med eller rädda småflickor med psykisk ohälsa. De kriminella ungdomarna behöver kriminalvårdens insatser och de psykiskt sjuka behöver vårdpersonal. I stället skickas alla till ett och samma ställe, med personal som inte är kompetenta till varken den ena eller andra målgruppen.. De kan bara hantera spektrat i mitten, med ungdomar på glid. För de finns också där. Och det är för dem systemet är uppbyggt, långt innan den grova kriminaliteten och den psykiska ohälsan rusade i höjden.

Johanna har varit placerad på tre SIS-anstalter. I juli 2018 placerades hon på SIS Brättegården mellan Trollhättan och Vänersborg, fem och en halv timmes bilresa hemifrån. Andra gången hamnade hon på SIS Råby i Lund, sju timmars bilresa hemifrån. Tredje gången blev placeringen på SIS Ljungaskog i Örkelljunga, sex timmar hemifrån.

SIS Brättegården tar bara emot flickor, men även sådana som har LSU (alltså är dömda till sluten ungdomsvård). Både SIS Råby och SIS Ljungaskog tar emot både pojkar och flickor. Råby tar emot pojkar med LSU (grovt kriminella unga män). Det är olika avdelningar för pojkar och flickor, men Johanna tvingades gå i samma skola som killar med LSU på Råby. Hon var livrädd!

Alla SIS är olika bra. Både jag och Johanna tyckte att både Brättegården och Råby hade bra och engagerad personal. Men Ljungaskog var en total katastrof. Det är därifrån Johanna har sina traumatiska upplevelser. Hon bodde där från mars till juni 2020. När hon kom hem var hon mer suicidal än någonsin tidigare och behövde övervakning dygnet runt. Hur det löstes tänker jag komma in på vid ett annat tillfälle.

Johanna firade sin 15-årsdag på Brättegården och jag firade min 50-årsdag på Ljungaskog. Det är födelsedagar vi helst vill glömma.

Gillar