Jag stänger ner klockan 21

I många år har jag haft telefon- och chattförbud efter klockan nio på kvällarna. De flesta i min närhet vet det och har accepterat (kanske till och med förstått) det.

Men jag får ändå försvara detta ständigt. Inför nya personer i mitt liv.

När jag var liten och det bara fanns fasta telefoner, så ringde man INTE till folk efter klockan nio på kvällarna. Knappt efter klockan åtta. Ringde det senare hade det HÄNT något. Men sedan mobiltelefonerna tagit över verkar det inte längre finnas några gränser för när folk lämnar "världen utanför" och går in i sin egen lilla värld inför natten.

Igår kväll började jag skriva med en random kille på Instagram. Han kommenterade en av mina bilder och jag skrev något tillbaka. Då var klockan 20:32. Sedan skrev han nåt igen och jag ställde en fråga tillbaka. Båda dröjde länge med svaren, så klockan var 21:35 när han svarade på min sista fråga. Då gav han mig sitt telefonnummer och bad mig ringa. Jag skrev (trots att klockan var för mycket) att jag inte pratar i telefon så sent och att jag redan bröt mot min regel genom att svara honom.

Jag skulle inte ha somnat förrän klockan ett, om jag hade haft ett telefonsamtal med någon jag inte ens känner runt klockan 22 på kvällen. Då hade min hjärna gått upp i högvarv och vår dialog skulle ha rullat på repeat i huvudet halva natten.

Klockan 21 stänger jag alltså ner all interaktion med människor. Alltså tvåpartssamtal. Telefonsamtal, chatt och övriga KONVERSATIONER. Alltså INTE mail, skriva inlägg, kommentera på Facebook etc. Det är bara konversationer som påverkar mig negativt inför sänggåendet.

När jag går och lägger mig sätter jag naturligtvis mobilen på "stör ej". Förr hade jag alltid helt avstängd mobil, för att inte ens kunna titta på skärmen på natten och råka reagera på något som dykt upp där, som skulle hindra mig från att somna om igen. Men sedan ett par år tillbaka kan mina barn ringa igenom. Det har varit nödvändigt. Men jag kan omöjligt förstå folk som har sin mobil helt påslagen och är tillgängliga hela natten. Sömnen är alldeles för viktigt, för att jag ska finnas anträffbar för andra människor än mina barn.

På morgonen vill jag helst heller inte interagera med några människor förrän jag druckit mitt kaffe och är redo för dagen. Har jag fått något meddelande brukar jag svara först på tunnelbanan till gymmet eller på cykeln när jag värmer upp. Innan dess är det egentid och mys med TaeTae som gäller. Det syns att han jamar på den andra bilden!

Gillar