Hur sent får man spika?

Leveransen från Ikea kom redan strax efter klockan sex, så när solen försvann från balkongen började jag öppna paketen och bära upp garderoben i delar till övervåningen. Utanför Johannas rum fanns det precis tillräckligt med plats för att kunna montera den liggande. Garderoben är 75 cm bred och 201 cm hög, så jag mätte och såg att jag även skulle kunna få in den genom dörren ihopmonterad.

Jag började med att använda skruvdragaren och fick ihop sidorna med kortsidorna, innan jag vände garderoben uppochner för att spika fast baksidan. När jag började hamra tyckte jag att någon hamrade tillbaka, men jag tänkte att det bara ekade. Så jag slog i ytterligare en spik. Och hörde dunkar i taket.

Jag tittade på klockan. Strax efter halv åtta.

På riktigt. Var det grannen som ansåg att jag inte fick hamra? Innan klockan åtta???

Jag fortsatte att slå i små spik runt hela garderobens baksida. När jag hade tre spikar kvar började det ringa på ytterdörren. Intensivt och argt. Klockan var fortfarande inte ens åtta. Jag lät det ringa, utan att gå ner och öppna. I stället slog jag i de sista spikarna, innan jag reste garderoben upp och släpade den över tröskeln och in i Johannas rum. Ringandet på dörren upphörde. Och jag bestämde mig för att montera klart garderoben i morgon, eftersom nästa moment var att skruva fast den i väggen.

Det föresvävade mig inte ens, att det inte skulle vara okej att montera möbler fram till klockan åtta på kvällen. Jag skulle aldrig slagborra eller spika/skruva i tak och väggar efter klockan åtta, men det måste väl ändå vara tillåtet att dammsuga, spika, spela musik och ha lite ljud för sig INUTI bostaden (eller på balkongen) fram till klockan tio. Eller? Undrar om de knackade på grannen som hade nattklubb häromkvällen också?

Jag skulle förstå det (de har småbarn) om jag hade spikat varenda kväll i två månader. Men första gången det händer. Och efter bara två spikar!

Stackars människor, om de är så lättstörda och överreagerar på minsta lilla. Det måste vara psykiskt påfrestande.

Jag googlade för att ta reda på vad som gäller. På vår förenings hemsida fanns ingen info alls. Men generellt verkar det vara precis det jag antog. Normala ljud i lägenheten fram till klockan tio och helst ingen slagborr eller hammare efter klockan åtta. Det verkar inte finnas några begränsningar alls innan klockan åtta.

Antingen får de lägga sina barn senare, om de blir störda av sina grannar. Eller också får väl ungarna helt enkelt vänja sig vid att somna till störande ljud. Själv har jag vant mig vid deras barns springande fram och tillbaka på mitt tak. I början trodde jag att det var Johanna som var uppe och gick tidiga morgnar. Tills jag förstod att ljuden kom från våningen över.

Nu har jag jättestor lust att spika i morgon kväll igen. Vad som helst. Och om de ringer på dörren ska jag vara förberedd.

Gillar