En granne ringde på dörren...

...och skapade total panik för Johanna. Hennes svåra trauman kom ikapp henne och hon visste inte vad hon skulle göra eller vart hon skulle ta vägen. Och jag var inte hemma.

Det började med att hon hörde en massa polissirener. Och sedan ringde det på dörren. När hon tittade genom titthålet såg hon en okänd kvinna.

Att bli hämtad av polis. Att få LVU. Att bli bortplockad hemifrån utan förvarning. Att inte ens hinna packa. Att bara bli hämtad. Utan förberedelse. Livrädd. Transport genom halva landet till okända ställen med bara främmande människor. Det har skapat svåra trauman.

När jag kom hem hittade jag henne i fosterställning i sängen. Med panik i ögonen.

Jag misstänkte att hon skulle vara rädd när jag kom tillbaka från min kvällspromenad. Samma kvinna som hade ringt på dörren hade nämligen ringt till mig. När hon sa att hon ringt på, så förstod jag att Johanna skulle vara i upplösningstillstånd.

Det var dock ingen fara. Tvärtom! Hon var bara en granne, som ville prata om de störande festerna på gården. Hon undrade om jag också blev störd, för hon kände att vi behöver vara fler som sätter ner foten och klagar och driver igenom ordningsregler i föreningen. Jättebra! Vi pratade länge och var helt överens i frågan.

När jag kom hem och hade lugnat Johanna och hon hade vågat gå ut på balkongen och ta en cigarett, så fortsatte jag och grannen att prata mellan våra balkonger. Hon bor snett nedanför mig. Enligt henne ska det finnas en överenskommelse om tystnad efter klockan 21 på vardagar och 23 på helger.

Vad skönt att det inte bara är jag som störs! Men enligt grannen är det många i huset som INTE störs, för att de antingen är bortresta ofta eller för att de har sina sovrum åt andra hållet. Det var därför hon kontaktade mig, för att få medhåll av åtminstone någon. Och hon visste att jag har alla mina fönster (utom vardagsrummet) mot gården.

Nu är vi taggade att avbryta nästa störande fest!

Och jag har sagt till Johanna att prata med terapeuten om sina polis-trauman i morgon. Det är viktigt nu när vi bor i stan och hör och ser polisbilar på vår gata dagligen. Polisstationen ligger precis i närheten. Det var dock första gången hon hörde sirener i samband med att det ringde på dörren. Det blev för mycket för henne. Stackars liten. Så typiskt att jag inte var hemma.

Gillar