Bakgrund till min blogg

När jag började skriva den här bloggen var det i första hand för att bearbeta och dela med mig av min och Johannas resa sedan 2016. Egentligen var tanken att skriva en bok och jag började skriva om olika episoder redan när Johanna var omhändertagen hösten 2018, när jag fortfarande trodde att vi hade räddningen inom räckhåll och våra värsta trauman bakom oss.

När hon kommit hem 2019 och allt verkade gå åt rätt håll, så började jag strukturera upp vår historia och planera olika kapitel i en bok.

Sedan kraschade allt igen. Och jag insåg att jag inte kan skriva en bok förrän vi är ute på andra sidan. I stället fick jag tipset av min terapeut att skriva i en blogg under tiden.

Men!!!

Jag räknade aldrig med att få läsare som inte vet vem Johanna är. Jag räknade med att enbart hennes följare skulle läsa. Och sådana jag känner.

Att det ens är relevant att skriva beror på att många ungdomar vet vem Johanna är. När hon blev omhändertagen som 14-åring hade hon 100.000 följare på Youtube. Det stod om henne i Svenska Dagbladet när hon blev inlåst. Det gick rykten bland hennes följare att hon hade tagit en överdos och dött. Och det stod om henne i Expressen/Kvällsposten när hon var på rymmen. Innan hon fick LVU var hon med i två olika barn/ungdomsprogram på SVT och Ekot har gjort ett reportage om hennes upplevelse av SiS. Dessutom har hon varit med i Sebastian Staksets podd "Helt ärligt". De senaste månaderna har SVT försökt få med henne i diverse intervjuer, men hon har avböjt. Likaså ville ett produktionsbolag ha med henne i ett program, men hon ville inte.

Jag har tagit för givet att alla som läser bloggen vet vem Johanna är, känner till hennes bakgrund och anledningen till att hon fick LVU.

Under de här åren har jag väldigt ofta (av både myndigheter, vård och andra personer) fått frågan hur jag har klarat av och orkat de här sex åren utan att klappa ihop. Och jag har alltid svarat: Min träning.

Därför blir jag väldigt upprörd när folk ifrågasätter min träning och sådant som hör till den, typ Lifesum-appen, stegräkning och kaloriförbrukning. Jag tränar för att ORKA och för att få en stark kropp och bra hälsa. Och för att sova gott och klara av alla psykiska (och ibland fysiska) utmaningar.

Träningen är anledningen till att jag orkar kämpa för Johanna.

Och Johanna är galet tacksam för att jag åtminstone har min träning. Det enda jag har kvar.

Jag har ALDRIG tränat för att bli smal, gå ner i vikt eller för att jag har en negativ kroppsuppfattning (som skulle ha smittat av sig på Johanna). Tvärtom! Genom min träning visar jag att det är viktigt att ta hand om sig själv, att äta nyttigt och ordentligt och att jag fortfarande har något som är MITT och som jag prioriterar. Förutom henne.

Träning är mitt recept på att klara av alla livets utmaningar. Därför ligger fokus i den här bloggen på Johanna och på min träning. Även om det dyker upp andra pusselbitar ur min tillvaro också.

Men jag förstår om saker och ting varit oklara för er som inte vet vem Johanna är eller har följt henne genom åren.

Gillar