Åskoväder och inläggning

När jag vaknade i morse hade jag en helt oplanerad dag framför mig. Det enda på schemat var träning och att laga en nagel. Om jag fick en tid.

Det var varmt och soligt när jag promenerade till gymmet, så jag packade med mig bikini och handduk och tänkte stanna ett par timmar på bryggan efter träningen. Ta ett dopp och en kaffe och fråga Cissi om hon ville komma ner.

Så långt gick allt som beräknat. Träningen gick bra, doppet var underbart och Cissi kom till bryggan. Vi badade flera gånger. Vid ett tillfälle simmade vi drygt 200 meter fram och tillbaka längs bryggan. En av dagens bästa stunder.

Det skulle komma fler.

Strax innan klockan ett gick Cissi, för hon skulle äta lunch med en annan kompis. Hon erbjöd mig att följa med, men jag ville sola ytterligare ett par timmar. Jag hade just beställt hem sushi till Johanna och fått bekräftat att läget var okej. Just där och då kändes livet ganska perfekt.

Men! Pang! Värsta åskknallen. Jag tittade mot himlen. Kolsvart. Och det var på väg rakt mot Liljeholmskajen. Jag packade ihop mina saker och hoppades hinna promenera hem innan regnet. Vilket jag gjorde, för det kom inget regn. Det svarta försvann.

När jag kom hem hade Johanna ätit sex av elva sushibitar. Hon hade inte orkat fler. Hon har galet dålig aptit och petar mest i maten. I flera dagar har jag känt en orosklump växa i magen. Det är något som inte stämmer.

- Är det okej om jag hämtar alkotestet och du blåser? frågade jag Johanna där hon satt och målade sina hörlurar med svart nagellack och lät färgen torka i UV-lampan.

- Javisst, svarade hon lugnt. Så jag hämtade testet och hon blåste. Grönt. Noll promille.

Sedan åt jag hennes resterande fem sushibitar och tittade ut på himlen och i väder-appen. Det skulle bli regn och åska och det var svarta moln runtomkring. Men jättevarmt ute!

- Johanna, jag tar en promenad innan det kommer regn! ropade jag och tänkte att jag bara skulle gå till återvinningen och en kort sväng runt de närmaste kvarteren. Men när jag närmade mig Ringvägen valde jag att gå ner till Årstaviken och gå längs vattnet. Molnen verkade hålla sig borta ytterligare en stund.

När jag gick längs vattnet fick jag plötsligt syn på Cissi och hennes kompis på en restaurang vid stranden. De bad mig sätta mig, så jag tog en kaffe tillsammans med dem (de drack cava) och pratade i någon timme, innan jag gick vidare.

När jag gått cirka hundra meter mötte jag "min kompis Jessica" som jag inte träffat sedan slutet av april, sista gången innan hon avslutade insatsen hos oss. Vi blev jätteglada båda två och hon frågade om jag ville vända om och följa med och fika, äta eller dricka någonstans. Och jag hade inget som hindrade mig, så vi gick till Pontonen i Hornstull, där hon tog ett glas vin och jag tog cava och melonsallad. Vi trodde att regnet och åskan skulle komma, men av någon märklig anledning cirkulerade de mörka molnen fortfarande på behörigt avstånd. Vi satt där i nästan två timmar, innan vi promenerade runt Hornstull och längs Söder Mälarstrand och Götgatan hemåt.

Klockan sex skrev jag till Johanna, att jag snart skulle komma hem och laga middag. Då skrev hon att hon behövde prata med mig om en sak. Och att jag skulle vara förberedd, eftersom det handlade om droger. Jag hade tio minuter på mig att ladda mentalt. Men det räckte. Jag tog det bra, sa troligen rätt saker, övertalade henne till inläggning och ringde till Maria ungdoms akutavdelning. Kvart i åtta tog vi en taxi dit.

Klockan nio promenerade jag längs Norr Mälarstrand och hemåt. I Gamla stan köpte jag en glass. Det var fortfarande shorts- och linneväder när jag klev in genom porten fem över tio och nu är klockan nästan elva och jag sitter på balkongen. Vilken sommarkväll! Och ingen åska eller regn över Södermalm på hela dagen, trots att det legat på lur runtomkring.

Dagens nästnäst bästa: Simturen vid Liljeholmskajen.

Dagens näst bästa: Träffa "min kompis Jessica" (och den fantastiska melonsalladen med fetaost och ruccola).

Dagens bästa: Att Johanna vågade berätta för mig och accepterade inläggning (även om hon troligen ringer i morgon bitti och skriker och vill hem).

Dagens bonus: Saffransglassen i Gamla stan - jag trodde att butiken skulle vara stängd när jag kom dit kvart i tio.

Dagen i bilder:

Gillar