Artros i ryggraden

Idag ringde läkaren och meddelade mig svaret på magnetröntgen som jag gjorde förra veckan, eftersom jag, naprapaten och läkaren misstänkte att jag kunde ha diskbråck.

Det visade sig dock vara värre än så.

Jag gjorde en MR hösten 2019 och de hade jämfört de bilderna med de nya och kunde se att mina besvär hade förvärrats. Den artros och förskjutna disk som gjorde det trångt och klämde nerverna hade fått ytterligare pålagringar och gör det ännu trängre. Och ger mer smärta.

Såhär står det om artros i ryggen när jag googlar:

Den vanligaste formen av artros är osteoartros vilket även kallas åldersförändringar. Detta sker då det vanligtvis mjuka brosket som sitter emellan benen slits och försvagas. Effekten av detta är att benen slits mot varandra.

När detta sker reduceras ledområdet och rörligheten försämras. Är slitaget tillräckligt stort kan även nervirritation uppstå i form av smärta eller svaghet kring leden eller i armar och ben. Kroppen svarar då genom att försöka stärka området där brosket slitits genom att bygga upp nytt ben omkring leden. Dessa utväxter syns på slätröntgen och kallas osteophyter.

Läkaren sa att det är smärtstillande tabletter som gäller, men att jag bör äta något annat än Diklofenak. Om problemen blir värre är det enda att steloperera. Att sätta ihop de två kotor som bråkar.

Men hon sa också att det inte blir värre av att jag tränar. Det är helt normalt att det känns värst på morgonen och efter stillasittande. Träning och promenader är det som är bäst. Att sitta på en vanlig stol är värst.

Fan, jag hade hoppats på att det var diskbråck och att prognosen var läkning och förbättring. Nu känns det tvärtom. Att det kommer bli värre och värre för varje år. När jag googlar steloperation verkar det inte vara ett alternativ.

Gillar