2 augusti - en månad till 18-årsdagen

Idag är det exakt en månad kvar till Johannas 18-årsdag. För ett halvår sedan fasade jag för den och kände stress över att hon måste få hjälp innan dess. Så länge vi kunde tvinga henne.

Men sedan insåg jag att hon aldrig kommer att vilja eller vara motiverad att ta emot hjälp eller behandling för att någon annan bestämmer det. Vilket jag egentligen redan visste. Därför bytte jag strategi. Jag började "släppa" henne redan i mars, när det var ett halvår kvar. För att jag plötsligt förstod att FRIHET var hennes enda räddning. Frihet var och är det enda som vi aldrig har testat. Och det enda som kan få Johanna motiverad i stället för att instinktivt göra motstånd.

Det har definitivt varit upp och ner det här halvåret. Men jag känner ändå att vi har kommit längre än någonsin tidigare. Framförallt upplever jag att Johanna inte längre känner sig fjättrad och bakbunden. I händerna på alla vuxna runtomkring. Hon har öppnat sig mer (åtminstone för mig) och börjat söka hjälp på egen hand. Och hon har hittat människor och berättelser som speglar hennes egna upplevelser och känslor.

Jag känner mig numera ganska trygg med att hon blir 18 år. Hon kommer inte göra någon revolt eller rymma. Det tror jag inte. Vi har gemensamt suddat ut 18-årsgränsen. Den kommer inte innebära lika mycket, som den skulle ha gjort för ett halvår sedan. Inte mer än vissa praktiska saker, som att jag behöver några fullmakter här och där. Och att Johanna kan få ett bättre Visa-kort från banken och högre limit på Swish, haha!

Just nu sitter Johanna och gör nya naglar på Josefins. Milly försöker locka ner TaeTae från köksön, där han har tagit skydd. I morgon ska jag och Johanna köra Milly till Petter i Jönköping. Tur och retur samma dag. Josefin åker på semester på onsdag.

Det har varit en bra dag. I morse promenerade jag 9,8 kilometer till ett gym i Sundbyberg. Samma kedja som mitt vanliga gym. Det öppnade i februari, men jag hade aldrig varit där. En kille på gymmet brukar träna där ett par gånger i veckan och tyckte att jag skulle följa med och testa. Så vi möttes där. Jag hann köpa en kaffe, innan han kom med tunnelbanan.

Sedan körde vi bänkpress tillsammans, innan jag fortsatte med axlar. Efter två timmar gick han därifrån och jag fortsatte ytterligare 45 minuter. Tyvärr hade det börjat ösregna, så jag kunde inte promenera hem också. Det hade jag planerat annars. Inte hela vägen, men från Fridhemsplan eller Kungsträdgården.

Under eftermiddagen har jag suttit med månadens underlag till revisorn. Så skönt att ha det klart redan den andra dagen i ny månad! Jag brukar ha det hängande över mig i ett par veckor i vanliga fall. Tur att regnet kom!

Nedan är kartan över min morgonpromenad från Södermalm till Sumpan. Via Slussen, Norra Bantorget, Torsgatan, Nya Karolinska, Solnavägen och Solna Centrum. Det var helt perfekt väder, med växlande molnighet och runt 20 grader. Den promenaden skulle jag LÄTT göra varje morgon, om väderförhållandena var desamma. Och jag hade den tiden.

Gillar