12 april - en födelsedag vi firade

Idag fyller min exman år. Alltså pappan till alla mina barn. Under sjutton år var detta en födelsedag i familjen. En dag som firades. Men saker och ting ändrar sig genom livet. Dagar som en gång var viktiga blir plötsligt oviktiga. Och oviktiga dagar blir viktiga.

De senaste sjutton åren har jag INTE firat någon födelsedag den här dagen. Även om jag skickar ett sms eller ringer och säger grattis. Det gjorde jag i morse.

Det är många som frågar om barnens pappa. Framförallt Johannas följare. De undrar om han finns med i bilden.

Och det gör han. Åtminstone på bild, haha! På de digitala SIP-mötena med socialtjänsten, BUP, Maria ungdom, kontaktfamiljen och Humbla (stödinsatsen).

Han bor på landet utanför Jönköping i Småland. För några år sedan byggde han ett hus bredvid sommarstugan, som hans föräldrar byggde samma år (1969) han föddes. Han har alltid trivts där. Det har varit och är hans plats på jorden. Äntligen får han bo där.

Han har en fru som heter Anna. Hon är hans fjärde fru.. Eller tredje, för han och Åsa var aldrig gifta. Bara förlovade. Åsa är mamma till Vilma, som är mina barns halvlillasyster. Efter Åsa gifte han sig med Linda. Det var så Josefin fick sin älskade bonussyster Holly, som hon fortfarande umgås med, trots att Johan och Linda skiljde sig 2014.

Josefin och Johanna bodde varannan vecka hos sin pappa, så länge han levde tillsammans med Åsa. Petter åkte dit varannan helg. Sanna ville inte bo där alls.

När Johan flyttade ihop med Linda ville flickorna inte bo där. Men de blev tvungna att åka dit varannan helg, även om det ofta blev inställt på grund av olika saker. Till slut rann det ut i sanden. När vi flyttade till Stockholm 2015 hade de inte bott hos sin pappa på nästan två år. Inte ens en enda natt. Och Petter hade inte bott hos sin pappa sedan han lämnade Åsa.

Eftersom de aldrig åkte till sin pappa kunde vi lika gärna flytta till Stockholm. Jag trodde att det kanske skulle bli en BÄTTRE struktur på umgänget med deras pappa, när vi blev tvungna att planera in det och boka resor. Om jag inte minns fel åkte de buss ner efter bara någon månad, men sedan hittade vi ingen helg som fungerade under hela hösten (2015) och sedan blev det aldrig av. Jag ansåg inte att det var MITT ansvar att styra upp umgänget, när flickorna inte ville och deras pappa inte kunde.

Nu har de kontakt varje vecka via telefon och sms. Ingen verkar känna behov av något mer. Även om jag vet att Johan jättegärna vill att flickorna kommer och hälsar på. Han säger att de alltid är välkomna. Och det vet jag att de är. Men han borde pröva att säga att han VILL att de kommer. Då skulle de nog åka dit. De har faktiskt planer på att åka till Jönköping snart. En roadtrip. Både för att hälsa på sin pappa och för att Josefin vill rida med Sanna. Och Petter vill träffa Milly.

Nedan är en bild från vårt bröllop 1994 och en bild på Johanna och Åsa.

Gillar